Biologia pszczo造



PSZCZOx – 豉c. Apis, - pszczo豉 miodna – 豉c. Apis mellifera
- kr鏊estwo – zwierz徠,

- gromada – owady,
- nadrodzina – pszczo造,
- rodzaj pszczo豉,
- gatunek – pszczo豉 miodna,
- podgatunek – pszczo豉 miodna w豉軼iwa

a) matka b) robotnica c) trute

Rodzaj pszczo豉 obejmuje cztery gatunki:- pszczo豉 olbrzymia, pszczo豉 kar這wata, pszczo豉 wschodnia, pszczo豉 miodna. Dwa pierwsze 篡j nadal dziko a wschodnia, a szczeg鏊nie miodna zosta造 udomowione. Oczywi軼ie udomowienie pszcz馧 nie pozbawi這 ich cech dzikich przodk闚 i nadal zachowa造 one ca趾owit niezale積o嗆 i mog oby si bez pomocy cz這wieka.
Protopla軼i pszczo造 miodnej pojawili si oko這 70 mil. lat temu a ewolucja pszczo造 trwa豉 ok. 50 mil. lat i by豉 軼i郵e powi您ana z ewolucj ro郵in okrytozal捫kowych tj. wydzielaj帷ych nektar i produkuj帷ych py貫k.
Pszczo豉 od warunk闚 atmosferycznych znacznie si uniezale積i豉 buduj帷 plastry woskowe w zamkni皻ych przestrzeniach uszczelnione kitem pszczelim oraz magazynuj帷 zapasy.

Pszczo豉 miodna w豉軼iwa - to owad 鈔edniej wielko軼i o ow這sionym ciele, o r騜nej intensywno軼i ubarwienia osk鏎ka i w這sk闚 - generalnie w kolorze od jasnej do ciemnej szaro軼i.
Posiadaj:

- g這w z mocno rozbudowanym aparatem g瑿owym ss帷o-li膨cym.
- tu堯w na kt鏎ym umieszczone s dwie pary b這niastych skrzyde i trzy pary n鏬 przy czym na tylnej parze n鏬 samic umieszczone s koszyczki w kt鏎e zbierany jest py貫k.
- odw這k, kt鏎y u samic w cz窷ci ko鎍owej zaopatrzony jest w aparat 膨d這wy.

Wyr騜niamy uk豉dy: oddechowy, krwiono郾y, pokarmowy, nerwowy.

砰cie pszczo造 rozpoczyna si od z這瞠nia jajeczka przez matk pszczel w specjalnie przygotowanej przez pszczo造 robotnice kom鏎ce woskowej . Dalszy rozw鎩 osobniczy uzale積iony jest od tego czy docelowo b璠zie to: matka, trute czy robotnica a to z kolei jest uzale積ione czy jajeczko by這 zap這dnione czy nie oraz od otrzymywanego po篡wienia.



Pszczo豉 robotnica w zale積o軼i od wieku wykonuje szereg czynno軼i w ulu:
- okres przygotowawczy – 1-2 dni,
- czyszczenie kom鏎ek – 1-7 dzie,
- karmienie starszego czerwiu – 3-4 dzie oraz 11-15 dzie,
- karmienie m這dego czerwiu – 4- 6 dzie,
- odbi鏎 nektaru i ubijanie py趾u – 8-15 dzie,
- sprz徠anie ula – 9-21 dzie,
- wypacanie wosku budowa plastr闚 – 12- 18 dzie,
- obrona ula – 21- 35 dzie i d逝瞠j,
- zbi鏎 py趾u i nektaru – 22 – 35 i d逝瞠j.

Matka po „wygryzieniu si” ma praktycznie jeden cel uda si na lot godowy i utworzy now rodzin lub przej望 obecn.
Matka – to rodzina brak matki brak rodziny, matka reguluje tok 篡cia rodziny po przez przekazywanie od pszczo造 do pszczo造 tzw substancji matecznej – feromony , matka 篡je ok. 5 lat w hodowli max 3 lata. Larwa pszczo造 przeznaczona na matk jest inaczej karmiona. Matka po ok. 5 – 7 dniach wylatuje na lot godowy i po zap這dnieniu rocznie sk豉da od 100 do 150 ty jajeczek. Bezwzgl璠nie musi by zap這dniona mi璠zy 5 a 30 dniem 篡cia.

Trute po osi庵ni璚iu okre郵onego wieku udaje si na trutowisko, ka盥orazowo po powrocie do ula jest karmiony poniewa sam nie pobiera pokarmu. W sumie trute – to taki leniuszek, kt鏎emu jak si uda z kr鏊ow to … ginie, a jak mu si nie uda to te ginie - bo albo go pszczo造 nie nakarmi, albo go wyrzuc z ula przed nastaniem jesieni - ale bez trutnia tak jak i bez matki niema rodziny.

Pracowita robotnica po wygryzieniu przechodzi kilka cykli zadaniowych z czego zbieraniem miodu zajmuje si dopiero gdy osi庵nie 18 – 21 dzie 篡cia , 篡je w zale積o軼i od uwarunkowa 30 – 45 dni, z wyj徠kiem pszczo造 „p騧no-sierpniowej”, kt鏎a prze篡wa do wiosny.

Pszczo造 prowadz spo貫czny tryb 篡cia przez ca造 rok tworz帷 tzw rodziny pszczele, kt鏎e co roku przechodz swoisty cykl rozwojowy podzielony na dwa g堯wne okresy :

- pierwszy okres – okres intensywnej pracy rozpoczyna si od pierwszego wiosennego oblotu (luty-marzec 12-15 0C) a ko鎍zy si - ostatnim oblotem pszcz馧 przed zim,
Okres ten dodatkowo dzieli si na: odnawianie sk豉du rodziny (kwiecie), wzrastanie rodziny (maj-czerwiec), naturalnych r鎩ek (pierwszy r鎩 wychodzi ze star matk – pierwak), g堯wnego po篡tku (czerwiec-lipiec), odnawiania si rodziny do zimy – (sierpie, wrzesie),

- drugi okres – okres naturalnego odpoczynku pszcz馧 ( po pierwszych d逝窺zych przymrozkach).

Okres ten dodatkowo dzieli si na dwa okresy:

1. zimowla w豉軼iwa – trwa od ostatniego jesiennego oblotu do pierwszego wiosennego oblotu,
2. okres przej軼iowy - od pierwszego oblotu wiosennego do ca趾owitego wyj軼ia pszcz馧 z k喚bu (intensywne pobieranie wody, noszenie py趾u).

Ciekawym zjawiskiem jest zimowla pszczo造 miodnej – w przeciwie雟twie do innych pszczo這watych i owad闚 zim prze篡wa znaczna cz窷 ok. 75% rodziny zazimowanej a nie tylko matka. W utworzonym zimowym k喚bie utrzymywane s sta貫 niezale積ie od zewn皻rznych warunk闚 temperatury graniczne od + 10 do + 38 0C otoczka zewn皻rzna bardzo zwarta tworz j stare pszczo造 120C, warstwa po鈔ednia lu幡a powy瞠j 240C w centrum znajduje si matka – gdzie temperatura nie mo瞠 spa嗆 poni瞠j 240C.

Pszczo豉 miodna w豉軼iwa od innych owad闚 wyr騜nia si tym, 瞠 jest zwierz璚iem hodowlanym, - jako drobny inwentarz ma umocowanie w ustawie o hodowli i rozrodzie zwierz徠 gospodarczych.